Verdens bedste brød

1 klump almindelig gær på størrelse med en ært
300 g vand
25 g rugmel
375 g hvedemel
8 g salt

Opløs gæren i vandet i en skål, og bland resten af ingredienserne i. Du skal ikke ælte, men bare røre, indtil alt melet er vådt. Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen stå på bordet i 12-18 timer – 18 timer er bedre end 12.

Hæld dejen ud på et meldækket bord. Den flyder lidt ud. Fold den et par gange med hænderne, først på den ene led, så på den anden.

Læg dejen op i en skål, der er smurt på indersiden, eller i et meldækket viskestykke, der foldes rundt om dejen. Lad den hæve i yderligere to timer.

I mellemtiden sætter du din gryde i en 250 grader varm ovn – helst en tyk emalje- eller støbejernsgryde. Gryden skal stå i ovnen i mindst 30 minutter for at blive varm.

Tag den brandvarme gryde ud, og hæld med det samme dejen op i gryden – det kan være nødvendigt at skrabe dejen ud med en dejskraber.

Sæt gryden i ovnen med låg på, og bag i 30 minutter. Tag låget af, sænk temperaturen til 230 grader, og bag i yderligere 15 minutter. Tag brødet ud af ovnen, vip det ud af gryden og lad det afkøle på en rist i mindst to timer.

Hvis du ønsker at brødet skal smage lidt af surdej, så erstat 25% af væsken med øl og tilsæt en spk eddike.